Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Back to Blog
Waar komen fruitvliegjes vandaan

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Wanneer je merkt dat het weer wat beter wordt en de temperaturen buitenshuis en daardoor ook binnenshuis stijgen, dan merk je al snel dat die kleine vervelende fruitvliegjes tevoorschijn komen. Door een valletje te maken, kun je zorgen dat je er minder last van krijgt of door met de elektrische vliegenmepper te proberen om ze zo veel mogelijk weg te krijgen. Je bent dus voornamelijk bezig met hoe je de fruitvliegjes weg kunt krijgen, maar een andere vraag is ook wel waar deze kleine vliegjes nou eigenlijk vandaan komen en waarom ze nou precies bij jou in de keuken rond willen vliegen.

Zijn fruitvliegjes nuttig?

Er zijn zo ongeveer 3000 soorten fruitvliegjes, deze zijn natuurlijk erg lastig om allemaal uit elkaar te houden, maar ze komen graag in de zomer naar je toe, omdat het in deze periode de geschikte temperatuur is voor deze beestjes om te kunnen overleven. Misschien een leuk feitje, maar genetisch heeft een fruitvliegje veel genetische overeenkomsten met de mens, waardoor deze goed kunnen helpen bij de wetenschap. De vliegjes zijn natuurlijk erg klein en hebben voor hun doen grote ogen, maar die zijn voor de mens vrijwel onzichtbaar. Met twee vleugeltjes en zes pootjes maakt dit hun kleine lijfje compleet.  

Hoe komen fruitvliegjes binnen?

De fruitvliegjes kunnen op verschillende manieren jouw huis binnenkomen, zo kun je ze al gemakkelijk mee naar binnen nemen, wanneer je boodschappen gehaald hebt of zitten er al eitjes van deze vervelende wezentjes op het groente of fruit dat je in huis gehaald hebt. Ook wanneer je de ramen open hebt, wat natuurlijk in de zomer nog niet zo’n gek idee is, dan weten de fruitvliegjes al snel hun weg naar binnen te vinden waar zij zich snel kunnen voortplanten, waardoor je al snel een hele plaag in huis hebt. Fruitvliegjes zijn gek op rottend groente of fruit en komen hier dan ook graag op af, vanuit de kliko weten ze dan ook gemakkelijk hoe ze het huis in kunnen komen.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Soms heb je geen fruitvliegje in huis, maar kom je de volgende ochtend je keuken in en dan zie je er meerdere vliegen. Dan is het misschien handig om te weten waar ze graag op af komen. Ze houden natuurlijk van fruit, maar vooral wanneer het rottend is, dan weten ze hun weg al erg snel te vinden. Ook wanneer er frisdrank of vruchtensap gemorst wordt, dan ruiken zij dit meteen en zullen de vliegjes tevoorschijn durven komen. Hetzelfde geldt wanneer er nog restjes in een glas of in een pak zijn blijven zitten, dan komen ze direct eventjes langs. Ook wijn of bier vinden zij erg lekker en daarom kun je er ook maar beter voor zorgen dat de restjes allemaal snel afgespoeld worden en niet te lang blijven staan.

Reden voor een bezoekje

Buiten heb je er misschien minder last van, maar fruitvliegjes komen ook op bloemen en planten af. Verwelkte bloemen zijn bijvoorbeeld favoriet van de kleine vliegjes en dorre plaatjes van plantjes kunnen ook niet aan een kleine plaag ontkomen. Daarnaast vinden zij tuinaarde en potgrond ook erg lekker en dus een reden om je huis te komen bezoeken. Daarnaast ruiken ze bedorven voedsel uit je prullenbak maar al te goed en zien zij dit als een reden om even langs te komen, net als koffiedrab in het koffiezetapparaat of gebruikte theezakjes die soms nog wel eens blijven slingeren.

Hoe lang leven fruitvliegjes?

Fruitvliegjes leven misschien wel langer dan je zou verwachten, want ze leven gemiddeld tussen de twee en negen weken voordat zij natuurlijk zouden sterven. De eitjes waar de fruitvliegjes uiteindelijk uit zullen komen, worden vaak in prullenbakken bij het rottende eten gelegd en bij een temperatuur boven de 20 graden, zal dit eitje uit kunnen gaan groeien tot het een larf is. Dit wordt net als een vlinder een pop en deze zal zich uiteindelijk gaan vormen tot zo’n vervelend klein fruitvliegje. Wanneer dit fruitvliegje een week oud is, dan kan deze zich eenmalig voortplanten, maar in een keer kunnen er ongeveer zo’n 400 eitjes gelegd worden, dus maak je niet druk dat het fruitvliegje snel zal uitsterven.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

Door bij de warmere temperaturen buiten en in huis extra op te letten en te zorgen dat er geen rottend fruit ligt of dat er etensresten in de prullenbak of op het aanrecht blijven liggen en te zorgen dat alles schoon, opgeruimd en afgedekt is, zou je zo veel mogelijk fruitvliegjes moeten kunnen voorkomen. Daarnaast kan de elektrische vliegenmepper je beste vriend zijn om zoveel mogelijk tegelijk uit te kunnen roeien.

Back to Blog